AB’den dengeli rapor

AB’den dengeli rapor

Avrupa Birliği Komisyonu, Türkiye’yle ilgili 16. İlerleme Raporu’nu açıkladı. Rapor bazı alanlarda ciddi eleştirilere yer vermesine rağmen son yılların en dengeli belgesi olma özelliğini taşıyor.

Amerikanın Sesi

Geçen yıllara oranla oldukça farklı bir yöntemle kaleme alınan Avrupa Birliği Komisyonu’nun İlerleme Raporu’nda, belgenin doğası gereği hem eleştiri hem de övgü var. Bununla birlikte Avrupa Birliği Komisyonu’nun eleştirilerle övgüler arasında denge kurma çabası belirgin şekilde hissediliyor.

Oluşan hassas dengede, Türkiye’de son dönemde reformlar ve Avrupa Birliği müktesebatına uyum alanında atılan adımlar oldukça etkili oldu. Buna bir de açılma kararı alınan ancak resmi açılışı rapor sonrasına ertelenen bölgsel politika ve yapısal araçların koordinasyonu başlığı konusunda Avrupa Birliği Komisyonu’nun olumsuz hava yaratmama çabası eklenince ortaya mevcut denge çıktı.

Raporun dengeli olması Türkiye’de eleştirilecek konu başlığı kaldığı anlamı taşımıyor. Başta gezi olayları, bu olaylar sırasında güvenlik birimlerinin aşırı güce başvurması, ülkede diyalog ortamının yerine derin kutuplaşma atmosferi bulunması, adalet sistemindeki aksaklıklar, ifade ve basın özgürlüğü alanında yaşanan sorunlar eleştirilerin odaklandığı başlıca alanları oluşturuyor.

Alevilerin karşı karşıya kaldığı sorunlar, Kıbrıs sorunu bağlamında yaşanan sıkıntılar ve Heybeliada Ruhban Okulu’nun açılmaması gibi konular da Avrupa Birliği Komisyonu’nun daha önceki yıllarda yayımladığı belgelere yansıttığı eleştirileri yinelediği konu başlıkları olarak dikkat çekiyor.

“Hükümetin daha fazla demokratikleşme ve siyasi reformlara yönelik taahhüdünü koruduğu” mesajının verildiği belgede, hem son demokratikleşme paketi hem de daha önce açıklanan yargı reformu paketleri Türkiye’nin başarı hanesindeki puanları yükselten belli başlı unsurları oluşturdu. Avrupa Birliği’nin Türk ekonomisine yönelik yaklaşımını da bu kategoriye sokmak mümkün.

Raporda yer alan “parlamento-sivil toplum” ve “hükümet-sivil toplum” ilişkilerini sistematik, kalıcı ve yapısal danışma mekanizmalarıyla geliştirme tavsiyesi de mevcut durumdan Avrupa Birliği’nin duyduğu rahatsızlığı gösteren bir içeriğe sahip.

Sivil-asker ilişkilerindeki siviller lehine gelişmeden memnuniyet duyan Avrupa Birliği Komisyonu’nun, anayasa hazırlığı konusunda aynı memnuniyet seviyesine sahip olduğunu söylemek ise oldukça zor. Raporda, kuvvetler ayrılığı, etnik referans içermeyen vatandaşlık tanımı gibi önemli siyasi konularda uzlaşı sağlanamamış olmasının not edilmesi, anayasa hazırlık sürecinde netlik ve şeffaflık eksikliği olduğu yönündeki vurguya yer verilmesi de Avrupa Birliği’nin bu alanda ilerleme beklediğini net şekilde ortaya koyuyor.

Çözüm sürecinde yaşanan gelişmeler de Türkiye’nin bu yılki rapor açısından elini güçlendiren unsurlar arasında yer aldı.

Raporda, “hükümetin terörü durdurma ve ülkeyi terk eden PKK üyelerine güvenli geçiş sağlama konusunda kararlı hareket ettiği” belirtilirken “Hükümetin barış süreci inisiyatifi dönüm noktası oldu ve Kürt aktörlerin güçlü katılımı sağlandı. Güneydoğu’nun ekonomik ve sosyal kalkınmasını kolaylaştıracağı umudu paralelinde Kürt meselesi ve çözüm yöntemleri genişçe tartışıldı” ifadeleri kullanıldı.

Raporla birlikte yayımlanan Strateji Belgesi’nde “Türkiye aday ülke ve AB için stratejik bir ortak. Türkiye geniş ve dinamik ekonomisiyle AB’nin önemli bir ticaret ortağı ve gümrük birliği sayesinde AB’nin rekabet edebilirliğinin değerli bir tamamlayıcısı” deniliyor.

Belgede, AB-Türkiye ilişkilerinin potansiyelini tam anlamıyla kullanmanın en iyi yolunun aktif ve inanılır bir katılım müzakeresi çerçevesinde mümkün olduğu kaydediliyor.

Türkiye’nin işleyen piyasa ekonomisi olduğunun kaydedildiği belgede, AB müktesebatına uyum bağlamında iyi ilerleme sağlanan alanlar malların serbest dolaşımı, mali hizmetler, enerji, bölgesel politikalar, bilim ve araştırma ile eğitim ve kültür olarak sıralanıyor.



Türkiye'nin kalkınma hamleleri yeni müfredatta

Milli Eğitim Bakanlığınca (MEB) kamuoyunun görüşüne sunulan Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli kapsamında hazırlanan yeni müfredat taslağındaki çeşitli derslerde, Türkiye'nin kalkınma projelerine dair içeriklere de yer verildi.

Teknoloji

Yapay zeka finans sektöründe izlerini artırıyor

Yapay zeka teknolojisi finans sektörünün geleceğini belirlerken yasal düzenlemelerden hayata geçen uygulamalara kadar çok sayıda yenilik hem sektöre hem de son kullanıcıya fayda sağlıyor.

Teknoloji

Yapay zeka tabanlı sohbet robotları e-ticarette memnuniyeti artırıyor

E-ticaret platformlarında etkin şekilde kullanılan ve geçen yıl 5,39 milyar dolar pazar büyüklüğüne ulaşan yapay zeka tabanlı chatbotlar, 7 gün 24 saat e-ticaret kullanıcılarının sorularını yanıtladı.

Teknoloji

Milli uydu İMECE uzaydaki birinci yılını tamamladı

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye’nin ilk yüksek çözünürlüklü yerli ve milli gözlem uydusu İMECE'nin uzaydaki birinci yılını tamamladığını duyurdu.

Teknoloji

Tüm gözler Kahire'de... Hamas'tan 'İsrail' açıklaması: Ciddi bir anlaşmazlık yok

İsrail basını 'kâbus senaryosu'nu yazdı: Netanyahu için tutuklama emri çıkarılacak! IDF kanlı plana onay verdi

Zelenski dünyaya duyurdu: En az 7 Patriot sistemine ihtiyacımız var

İsrail'den Lübnan'a hava saldırısı! Cemaat el-İslami lideri Musab Halaf öldürüldü

İsrail, Gazze'deki savaşı sürdürme planlarını onayladı

Irak, 30 yıl aradan sonra Türkiye sınırında üs kurdu

Türk SİHA'ları Yunanistan'ı masrafa soktu: Milyarlık programa onay verdiler

Türkiye'nin kalkınma hamleleri yeni müfredatta

AVRASYA BİR VAKFI BİLİM TEKNOLOJİ DERNEĞİ KONFERANSI (27 NİSAN 2024)

Üst düzey isim İstanbul'da dünyaya duyurdu! Hamas'tan İsrail'e tarihi çağrı

İlham Aliyev: Fransa, Hindistan ve Yunanistan, Ermenistan'ı silahlandırıyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İsrail ile ticaret tartışmalarına noktayı koydu: O iş bitti

ABD Başkanı Biden, İsrail ve Ukrayna'yı kapsayan 95 milyar dolarlık yardım paketini imzaladı

İsrail'in "konforlu mağduriyeti"

Meteoroloji'den 44 ile toz taşınımı uyarısı! Göz gözü görmeyecek

Yapay zeka finans sektöründe izlerini artırıyor

ABD'nin Suriye'deki üssüne kamikaze İHA ve roket saldırısı düzenlendi

Zelenski: ABD yardımı, Ukrayna'nın ikinci Afganistan olmayacağının sinyalini verecek

Türkiye fırtınaya teslim! Çatılar uçtu, minareler devrildi

Netanyahu: Hamas'a yakında acı verici darbeler indireceğiz

Yapay zeka tabanlı sohbet robotları e-ticarette memnuniyeti artırıyor

AB zirvesinde Türkiye'ye ilişkin sonuç bildirisinde Kıbrıs vurgusu

Rus basınında Gazze savaşı: "Biden yönetimi Tahran'a karşı kendi ekonomik tedbirlerini hazırlıyor"

Genellikle erkeklerde görülen akciğer kanseri kadınlarda artışa geçti! İşte en önemli sebebi

Bakan Bolat'tan fahiş fiyat açıklaması: Rekabet kanununda değişiklik yapılacak

Dubai'de yaşanan sel sonrası bulut tohumlama yöntemi tartışılıyor

Rusya'nın haftalardır düzenlediği en ölümcül saldırı | Can kaybı 18'e çıktı

İsrail, Lübnan'ın güney bölgelerini fosfor bombasıyla vurdu

AB liderleri İsrail'e saldırısı nedeniyle İran'a yaptırım kararı aldı

Yunan bakandan çarpıcı itiraf! Yerli savunma hamlelerine büyük övgü: Türkiye bizden çok ileride!

Yükleniyor